Kraków- nie tylko budowlane zabytki, lecz też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.
gdzie zjeść w Krakowie
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wyśmienitych regionalnych składników – turyści przeważnie szukają gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o wiele porządniej zapoznać Kraków i jego okolice.